TopTraining met jong schermtalent in sportzaal Woolderesweg

Hengelo, 15 mei.
Het is de Twentse schermverenigingen Agilité (Hengelo) en Gascogne (Enschede) gelukt om jong schermtalent uit Oost-Nederland bijeen te krijgen voor een z.g. TopTraining, die door Marc-Phillip Draaijer en een Duitse collega-trainer zal worden gegeven op 27 mei in de schermzaal van Agilité aan de Woolderesweg.
Dat deze regionale training voor het eerst naar Twente komt is te danken aan de samenwerking tussen de voorzitters van Agilité en Gascogne, t.w. Marcel van Sandwijk en Jos Thalen.
“Ik ben er trots op, dat we samen deze goede, en intensieve training voor aankomende talenten naar het oosten hebben kunnen halen,” vertelt Van Sandwijk.
“De trainingen vonden tot nu toe steeds plaats op locaties in Midden-Nederland, maar als het op deze manier ook bij ons in het oosten kan is dat voor de schermers en schermster hier natuurlijk wel zo makkelijk.” zo vult hij aan. “Bovendien is er in Hengelo een accommodatie, waar al wekelijks wordt geschermd.” Ook de trainer voor deze dag is voor de talentvolle florettisten en epeïsten een “oude” bekende, n.l. Marc-Phillip Draaijer, want zowel bij Gascogne als bij Agilité is Marc-Phillip Draaijer de man voor de groep. En zowel bij de schermers van Valiant in ’t Harde als bij DSV in Deventer, die ook in Hengelo aanwezig zullen zijn, is hij schermleraar, of schermleraar geweest.
“Bij schermen heet een schermleraar een maître, ” zo weet Van Sandwijk te vertellen. “Veel termen, die bij schermen worden gebruikt, komen uit het Frans. Marc-Phillip is bevoegd maître, en hij mag lesgeven op alle drie wapens, die bij schermen kunnen worden gebruikt om je tegenstander te verslaan. We schermen met de floret, de degen en de sabel. “
“De TopTraining van komende zondag zal in het teken staan van de voorbereiding op het NJK, de nationale jeugdkampioenschappen’ “meldt Jos Thalen. Het ochtendprogramma zal bestaan uit conditietraining en kracht, met ruimte voor individuele lessen van beide trainers. Na de lunch ligt het accent aan wedstrijdjes schermen en weer individuele aandacht aan techniek.
“Een grote kanshebber voor een podiumplaats bij het NJK is Floris-Tijmen Dinant, die schermt bij zowel Gascogne als Agilité,” zo weet Thalen ons te melden. “Hij schermt en traint elke week met een grote drive, en bezoekt elke maand in ons land een wedstrijd, maar ook is hij regelmatig te vinden op de lopers in Duitsland en België.”
Dat schermen een intensieve sport genoemd kan worden was te zien, en te beleven op Koningsdag in Hengelo, waar zowel de schermers van Gascogne als van Agilité lieten zien wat schermen is, maar dit ook lieten ervaren; belangstellenden mochten een vest aantrekken, een masker opzetten en een wapen kiezen en zo ervaren, wat schermen is. De deelnemers kwamen moe, bezweet en vaak voldaan van de loper af.
“We hopen, dat de deelnemers aan de TopTraining van 27 mei ook moe, bezweet en voldaan de dag kunnen afsluiten,” gaat Van Sandwijk verder. “En omdat deze training de laatste is van het seizoen wordt er door Agilité een lunch verzorgd.
Gascogne en Agilité nodigen belangstellenden uit deze TopTraining bij te wonen. Toegang is gratis.
Verdere informatie is te verkrijgen bij de schermverenigingen, voor vragen kunt u het contactformulier op onze website invullen: www.svagilite.nl

Hits: 68